JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner

abdulah s bio

Abdulah Sidran (rođen 2. oktobra 1944) bosanskohercegovački je pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine, itd. Do aprila 1992, kad je počeo rat u BiH, bio zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao "vodeći dramaturg". U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ”šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća ”Svjetlost”, Zmajeva nagrada, itd.) U ratu objavljena, knjiga njegove poezije ”Sarajevski tabut”, nagrađena je izuzetnim priznanjem, ”Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji. Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”. Sidran, autor filmske adaptacije romana Tvrđava.

Scenarista filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz”  i ˝Savršen krug˝ Ademira Kenovića, itd. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Živi i radi u Sarajevu.

Poezija :

http://informativa.ba/2017/12/30/abdulah-sidran-koja-li-je-boze-pustos-u-dusi-onog-sto-se-davno-rastao-s-nadom-abdulah-sidran-sarajevski-tabut

http://sveske.ba/en/content/odabrana-poezija-abdulah-sidran

filmski scenario:

(A)Torzija, Stefan Arsenijević (Studio Arkadena 2003.)

Pjevačka grupa, u pokušaju da izađu iz ratom zahvaćenog Sarajeva, čeka pred tunelom na izlazak. Dok čekaju, u istom naselju krava ima problem sa teljenjem, zato što tele ima pogrešan položaj, ono je "uvrnuto". Otuda naziv torzija. Na sreću, jedan od članova hora ima nešto veterinarske obuke, i uz pomoć ostalih, uspješno otele kravu, svojevrsnim "odvrtanjem", atorzijom. Time oni učine djelo koje spašava mnoge od gladi. Ovaj 15-minutni kratki film je protkan crnim humorom, tipičnim za podneblje nastanka. Film je, za razliku od Ničije zemlje, distanciran od osjetljivih političkih ocjena. Po kvalitetu se naročito ističe posljednja scena.

Film je snimljen u saradnji filmskih autora iz više zemalja. Režiser je Stefan Arsenijević iz Srbije, scenarista Abdulah Sidran, produkcija je slovenska, dok je glavna glumačka ekipa u sastavu: Admir Glamočak, Davor Janjić, Emina Muftić, Mirjana Sajinović. Film je nominovan za nagradu Oskar, ali nije šire distribuiran.

https://www.imdb.com/title/tt0350476/