JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner

andrej n bioAndrej Nikolaidis (rođen 1974. u Sarajevu) je bosanskohercegovačko-crnogorski novinar i književnik.

Andrej Nikolaidis je rođen i odrastao u Sarajevu, ali se 1992. odselio iz Sarajeva u Crnu Goru. Otad živi u Ulcinju, sa suprugom pjesnikinjom Sanjom Martinović. Redovni je dopisnik regionalnog medijskog portala E-novine. Nikolaidis je prije toga pisao kolumne za crnogorske listove Vijesti, Monitor' i bosanskohercegovački list Slobodna Bosna.

Nikolaidis je takođe javno branio žrtve policijske torture, što je rezultiralo njegovim primanjem brojnih pretnji, uključujući i pretnju smrću tokom nastupa uživo na radiju. Često je izjavio da slobodu govora smatra osnovom slobode.

On je objavio nekoliko romana i antologija priče, koji su prevedeni na njemački, engleski, turski, mađarski i finski jezici. Andrej Nikolaidis je dobio u 2011. godini nagradu evropske unije “Literaturpreis der Europäischen Union”. Za svoj roman „Mađarska rečenica“ je dobio u 2017. godini u Tuzli nagradu „Meša Selimović“.

Dosad on je objavio četiri romana i nekoliko antologija priče:Katedrala u Sijetlu, priče, 1999. Oni! roman, 2001. Mimesis, roman, 2003. Sin, roman, 2006. Dolazak, roman, 2009. Devet, roman, 2014. Mađarska rečenica, roman, 2017.