JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner

lejla k bio

Lejla Kalamujić je književnica iz Sarajeva. Rođena 16.08.1980. godine. Završila studiji filozofije i sociologije, na Univerzitetu u Sarajevu. Autorica dvije zbirke priča: „Anatomija osmijeha“ i „Zovite me Esteban“, te dramskog teksta „Ljudožderka, ili kako sam ubila svoju porodicu“. Kratke priče i književne osvrte objavljuje u časopisima, te na Internet portalima na prostoru bivše Jugoslavije. Priče su joj prevođene na nekoliko stranih jezika.

Lejla Kalamujić je 2008. godine izdala prvu zbirku priča Anatomija osmijeha, u izdanju Naklade Zoro iz Sarajeva. Njezina druga zbirka kratkih priča Zovite me Esteban je izašla 2015 godine, u izdanju Dobre knjige iz Sarajeva. Zbirka Zovite me Esteban je poslije objavljena u još tri zemlje od strane sljedećih izdavačkih kuća: izdavačka kuća Red Box iz Beograda (Srbija) 2016.,izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba (Hrvatska) 2017. i izdavačka kuća Blesok iz Skopja (Makedonija) također 2017. godine prevedena na makedonski jezik - Викајте mе Естебан. Prevod je radio Goko Zdraveski. Lejla Kalamujić inspiraciju za pisanje pronalazi u ličnom iskustvu, društvenom okruženju i ženama autorkama koje su dio cijele historije književnosti:

Anatomija osmijeha je zbirka kratkih priča u kojima Lejla piše o ljudskoj patnji i sreći. Ova zbirka kratkih priča je dobila nagradu književnog književnog konkursa Naklade Zoro za najbolju knjigu neobjavljenih priča u 2008. godini.

Zovite me Esteban je zbirka kratkih priča nagrađena godišnjom književnom nagradom Istarske županije "Edo Budiša" u 2016 i bila je bosanskohercegovački kandidat za Evropsku nagradu za književnost također 2016. godine. Ovom zbirkom kratkih priča Lejla je osvojila književnu scenu u Bosni i Hercegovini i regiji. Zbirka je najprije objavljena u izdanju Dobre knjige iz Sarajeva 2015[10], a poslije je objavljena u još tri zemlje: Srbija (2016), Hrvatska (2017) i Makedonija (2017). Za knjigu je rečeno da je "u svakom smislu najbrutalnije, ako ne i najhrabrije izdanje proizašlo od nove generacije književnika/ica u regiji do sada."

Nagrade:

Prva nagrada za najbolju kratku priču "Nesretni život Sofije R" na regionalnom konkursu Queer Montenegro, crnogorsko - LGBTIQ asocijacije, (2016)

Kandidatkinja za Evropsku nagradu za književnost za zbirku kratkih priča Zovite me Esteban, (2016)

Dobitnica književne nagrade Istarske županije 'Edo Budiša' za zbirku priča Zovite me Esteban, (2016)

Prva nagrada na književnoj manifestaciji - Susreti Zija Dizdarević za priču Dolce Vita, (2015)

Prva nagrada na konkursu Vox feminae za kratku priču Žena zvana čežnja, (2011)

Druga nagrada na književnoj manifestaciji - Susreti Zija Dizdarević za kratku priču Povratak među zvijezde, (2009). Prva nagrada Naklade Zoro za zbirku kratkih priča Anatomija osmijeha, (2008). Druga nagrada na književnoj manifestaciji - Susreti Zija Dizdarević za kratku priču Oči smrti, (2005). Druga nagrada na konkursu "Super Cyber Story (Pincom)" za priču pod nazivom Sanduq el dunya, (2005).